Nieuws

De verreiker: handige hulp op elk boerenerf

In de bouw en industrie is het al een bekend gezicht maar ook op het boerenerf ontpopt een verreiker zich al snel tot een handige hulp bij heel veel klussen. Scheppen, tillen, knijpen, vegen, maar ook flink doorrijden met een aanhanger. De verreiker kan het allemaal.

“Onze MF-verreikers zijn echte boerenmachines. Je kunt zo zien dat ze speciaal zijn ontworpen voor werkzaamheden op landbouwbedrijven.” Christiaan van Lonkhuyzen, productmanager voor de MF verreikers bij de Mechan Groep somt moeiteloos de eigenschappen op waarmee hun verreikers zich onderscheiden van de concurrentie. “Het zicht op het werk is perfect. Vanaf navelhoogte heb je rondom glas. Ook aan de kant van de giek. Die is namelijk heel laag geplaatst. En je stapt makkelijk in en uit. De instap is laag en de deur is breed. Een boer zit immers geen halve dag aan een stuk op de verreiker. Verder staan onze machines standaard op banden met landbouwprofiel en hebben de grotere modellen twee hydraulische én twee mechanische versnellingen die automatisch geschakeld worden. Dit geeft veel trekkracht en dat heeft voordeel in alle werksituaties, of het nou op het erf, in het veld of op de weg is. Maar tijdens het rijden gedraagt de verreiker zich als een hydrostaat. Gas geven is rijden en hij kiest zelf de juiste versnelling.”

Lage stal, lage cabine
Wat veehouders met lage stallen erg zal aanspreken is dat sommige MF verreikers een cabinehoogte hebben van slechts 2.10 meter. Door de lange wielbasis zijn ze zeer stabiel en dankzij de grote wieluitslag kun je er ook in krappe ruimtes goed mee manoeuvreren. En de chauffeur kan binnen elke versnelling de maximale rijsnelheid traploos terug regelen tijdens het werk. “Dat is handig bij bijvoorbeeld veegwerk of voer doseren”, vertelt van Lonkhuyzen. “En ook voor het vullen van de voermengwagen zijn onze verreikers ideale machines.”

Snel en secuur
Naast deze ‘boerenvoordelen’ bieden MF verreikers prima prestaties en zijn ze breed inzetbaar. Ze zijn verkrijgbaar in zes modellen met gieklengtes van 6 tot bijna 8 meter en hefvermogens van 3 tot 4,3 ton. Dankzij de load-sensing pompen met een capaciteit tot 190 l/min behoort de giek tot de snelsten op de markt. “Dat is mede te danken aan de grote olie-accumulator”, legt van Lonkhuyzen uit. “Er is altijd een voorraad olie onder druk direct beschikbaar waardoor de machine razendsnel reageert op commando’s. En tijdens een in- of uitschuifactie kun je snel omschakelen naar een lagere gieksnelheid voor het precieze werk.”

Veilig werken
Ook aan het comfort en de veiligheid van de bestuurder is veel aandacht besteed. De MF verreikers hebben automatisch inschakelende giekvering (optie) en een automatische handrem. Bedieningsknoppen zijn goed geplaatst en de belangrijkste functies zitten op 1 handige joystick. De verreikers hebben een automatische beveiliging tegen situaties met kantelgevaar, bijvoorbeeld een te zware last op hoogte of te ver van de machine.

Van Lonkhuyzen besluit met een paar specificaties die ook weer typisch voor boerengebruik lijken bedacht. “MF verreikers hebben een gesloten bodemplaat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat obstakels of losse troep in de bewegende delen kunnen komen. En dankzij de nieuwe zweefstandfunctie kun je een schepbak of borstel perfect de bodem laten volgen, ook als die oneffen is.”