Nieuws

Lagere gebruikskosten met 24/7 ‘connect tractor’

Tractoren op afstand monitoren en op basis van alle verzamelde data, de kosten voor de gebruiker reduceren.

Dat is wat fabrikant AGCO biedt met MF Connect. Via een webpagina of een app kan zowel de eigenaar als de dealer realtime de actuele en historische gegevens en prestaties van een tractor uitgelezen. Zo kan een eigenaar met deze ‘telemetrie’ nagaan op welke locaties er gewerkt is, welke werkzaamheden zijn uitgevoerd en hoeveel brandstof dit heeft gevraagd. Maar ook technische data zoals aftakas-toerental, draaiuren, brandstofniveau in de tank en het gevraagde én geleverde vermogen is zowel realtime te volgen, maar ook achteraf uit te lezen.

Samenspel dealer en gebruiker
Alle verzamelde data binnen MF Connect is beschikbaar voor zowel de eigenaar/gebruiker van de tractor als de dealer die het onderhoud van de tractor verzorgt. Deze koppeling is voor AGCO een bewuste keuze. Het verbindt namelijk de eindgebruiker en de dealer zodat het voor beide partijen meerwaarde biedt. Een dealer bijvoorbeeld kan op aangeven van de gebruiker foutmeldingen op afstand uitlezen en analyseren voordat hij een monteur op pad stuurt. Ook kan een dealer zijn klant tijdig informeren over de noodzaak van een preventieve onderhoudsbeurt en ook het op afstand updaten of meekijken bij de bediening op een terminal behoort binnen afzienbare tijd tot de mogelijkheden.

Lagere ‘total cost of ownership’
Nadat een dealer of gebruiker heeft ingelogd op MF Connect, wordt een overzicht getoond van kritieke foutcodes of storingen. Dealers kunnen op basis hiervan eerder en beter onderhoud uitvoeren waardoor de ‘total cost of ownership’ lager worden. Een ander voordeel is dat met een tijdige signalering van storingen of slijtage onnodige kosten kunnen worden bespaard. Op de iets langere termijn zal blijken dat een tractor een langere technische levensduur heeft waardoor de inruilwaarde hoger blijft. Naarmate het gebruik van MF Connect en telemetrie toeneemt en er dus meer tractoren en machines mee uitgerust zijn, zal de betrouwbaarheid van de voorspelbaarheid van onderhoud alleen maar toenemen.

Veel gestelde vragen over AGCO Connect:

Wat kan een gebruiker met de informatie?
“Voor veel gebruikers blijkt in de praktijk dat het beschikbaar hebben van informatie over het actuele en historische brandstofverbruik, leidt tot veel meer bewustwording. Daardoor wordt er ‘anders’ gereden en een forse besparing op brandstof gerealiseerd.”

Biedt MF Connect de gebruikers nog andere voordelen?
“Overheidsinstellingen zullen bij het aanbesteden van werkzaamheden steeds vaker om een door de loonwerker te realiseren CO2-reductie vragen. Hoe meer CO2 een loonwerker bespaart, hoe hoger die op de CO2-prestatieladder komt. Daarvoor moet de CO2-uitstoot voorspelbaar zijn en tijdens het werk gemeten worden. Dit kan met MF Connect en telemetrie.”

Is het bedoeld voor één tractor, of ook voor een hele vloot tractoren van bijvoorbeeld een loonwerker?
“Iedere tractorgebruiker heeft er voordeel bij. Maar voor een loonwerker is het heel handig om te zien waar welke tractoren aan het werk zijn en hoe ver ze zijn gevorderd met de werkzaamheden. Hij kan dan alvast zijn planning maken voor een volgende klus. Ook kan hij snel en eenvoudig alle gewerkte uren poer tractor en/of opdracht uitlezen voor in zijn eigen administratie.”

Hoe groot is de voorspelbaarheid van storingen?
“Hoe meer tractoren ‘connect’ zijn, des te meer data beschikbaar is voor analyse van data. Allereerst zal Continue Based Monitoring beschikbaar worden, dus op basis van data analyseren wat er kapot is en vervangen moet worden. Maar het zal nog wel enige tijd duren voordat dit echt beschikbaar is.

Is telemetrie en AGCO Connect te koppelen aan ‘pay per use?
“Betalen voor het daadwerkelijke gebruik van tractoren en machines, dat heet ‘pay per use’, is in opkomst. MechanLease biedt dit ook aan. Alle tractoren die in de lease gaan, worden gemonitord via Telemetrie. Zodoende kan bijvoorbeeld het gebruik van de tractor worden gevolgd of dat de tractor op tijd de service beurten gehad heeft.’’

Welke modellen van Massey Ferguson zijn uitgerust met MF Connect?
“Op dit moment zijn alle modellen uit de S-series leverbaar met AGCO Connect. Dus vanaf de MF 5700S tot en met de MF 8700S. De systemen worden gekoppeld aan een driejarig abonnement. De verwachting is dat de komende jaren AGCO Connect op alle modellen leverbaar gaat worden omdat de toepassing van telemetrie gemeengoed wordt.”

Nu al meer weten over MF Connect en Telemetrie? Kijk dan op de informatieve website van AGCO Connect of AGCO smart farming