Nieuws

Massey Ferguson 7726 S DVT met unieke maiszaaicombinatie

Loonbedrijf Huiskamp in Winterswijk heeft al jarenlang innovatieve ontwikkelingen in de verbouw en oogst van snijmais in de Gelderse Achterhoek nagestreefd.

Zo waren zij in 1986 de eerste gebruikers van een Mengele SF 6000 hakselaar met 6-rijige maïsbek. Ook in die jaren werd al gebruik gemaakt van Becker maïszaaiers die uitgevoerd waren met het stereo zaaisysteem. Latere ontwikkelingen waren onder andere de Vervaet bemester uitgevoerd met een 6-rijige maïszaaier waarbij inmiddels ruim 2500 hectare maïs gezaaid is in de stroken van de bemester.

Ook Groeikracht BV is een initiatief van onder andere Huiskamp BV waarmee klanten professioneel en onafhankelijk worden geadviseerd in de teelt van onder andere voerdergewassen voor de melkveehouderij.

 

In 2018 is weer een stap gemaakt als startpunt van een goede maïsteelt.

Huiskamp BV heeft namelijk geïnvesteerd in een nieuwe Imants spitmachine 48WX300H in combinatie met een nieuwe Lemken Delta maïs-zaaimachine. De Imants 48WX300H is uitgevoerd met 5 woelerpoten voor de spitter om storende lagen op te breken. De spitter biedt de mogelijkheid om te werken met een rijsnelheid van ruim 7 km/u waarbij gezorgd wordt voor een vlak en voldoende vast zaaibed voor maïs. Aan de zware hefinrichting op de spitmachine is een Lemken Azurit 9 Deltazaaier gemonteerd waarmee de maïs gezaaid wordt in een nauwkeurig Deltapatroon zodat de plant gedurende een lange periode van het groeiseizoen kan beschikken over voldoende ruimte en dus optimale opname van licht en de meststoffen. Ook is door deze manier van zaaien mechanische onkruidbestrijding mogelijk en kan ook met een machine met een behoorlijke bandenmaat de gewasbescherming plaatsvinden. De zaaitrekker is uitgevoerd met een Kverneland fronttank die het mogelijk maakt tussen de 100 en 250 kg vloeibare meststof per hectare toe te dienen.

De trekker in deze mooie combinatie is een recent geleverde Massey Ferguson 7726S DVT, geleverd door MF-dealer Ebbers Mechanisatie in Winterswijk. Deze trekker is uitgevoerd met een 7,4l Agco Power motor met max. 285 pk. Deze motor voldoet aan de T4 Final eisen door gebruik te maken van alleen betrouwbare SCR (AdBlue) techniek. Deze motor levert maximaal 285 pk en de MF 7726S DVT is daarmee de sterkste trekker uit de 7700S serie. Dit betekent ook de meeste pk’s per kg eigen gewicht van de trekker. De trekker is voorzien van een 50 km /u continu variabele transmissie waarmee 50 km/u kan worden gereden bij een zeer laag toerental. Ook de 190 l CCLS pomp draagt bij aan hoge prestaties bij een laag toerental waardoor de eerste 210 uur, hoofdzakelijk met spit-zaaiwerk uiteindelijk gemiddeld 16 l/u diesel werd gebruikt. Door de uitstekende hefprestaties van deze trekker is het mogelijk de lange combinatie (tot 5 m achter de hefkogels) goed te heffen maar was het wel nodig om naast de fronttank extra gewicht aan te brengen aan de fronthef.

Bijzonder aan deze complexe combinatie is dat de vaste chauffeur van deze trekker het ontbreken van zijn rechter onderarm goed kan compenseren. Door gebruik te maken van goede GPS voorzieningen, het goede kopakkermanagement van de Datatronic 4, de prettige powercontrol- hendel links van het stuur en een tweetal voetschakelaars voor GPS en kopakkermanagement kan hij bij werksnelheden tot 7 km/uur tot ruim 1,5ha/uur netto woelen, spitten en zaaien.

Huiskamp BV veel succes met deze prachtige, innovatieve combinatie.