Nieuws

“Het is een prima trekker voor al mijn boomgaardklussen”

Voor fruitteler Toine Wullems uit Kraggenburg is een trekker vooral een belangrijk stuk gereedschap. Zijn MF 3708 Efficient smalspoortrekker staat geheel in dienst van de verzorging van zijn appel- en perenbomen en wordt jaarrond ingezet. “Het is gewoon een fijne degelijke trekker.”

Onder de rook van Kraggenburg heeft Toine Wullems een fruitteeltbedrijf met 14 hectare peer en 11 hectare appel. Als we hem half september spreken is het plukseizoen net begonnen. “We lopen een beetje achter op schema”, vertelt hij. “Het wordt steeds lastiger om personeel ter vinden.” Dit soort uitdagingen weerhouden Wullems er niet van om constant bezig te zijn met de ontwikkeling van zijn bedrijf. Hij gaat volgend jaar uitbreiden met hagelnetten en is aan het experimenteren met bladblazen. “Dan komt er meer licht in de boom en krijgt het fruit een mooiere kleur”, legt hij uit.

Probleemloos overgestapt

Wullems beschikt over twee moderne MF-smalspoortrekkers en een oud manusje van alles van een ander merk. Daarnaast heeft hij een paar minitrekkers die alleen tijdens de oogst worden ingezet voor de pluktreintjes. “Ik ben van huis uit geen MF-rijder”, vertelt Wullems. “Mijn dealer wisselde van merk en ik ben hem gevolgd. Maar de overstap ging probleemloos en mijn MF’s bevallen prima. Het zijn trekkers met een goeie prijs-prestatie verhouding.”

Ik ben een bomenman

Wullems is meer een bomenman dan een trekkerman. “Ik vind trekker rijden leuk hoor, maar ik ben gewoon het liefst buiten met m’n bomen bezig. De trekker is voor mij een functioneel ding, een belangrijk stuk gereedschap.” Zijn jongste aanwinst is een MF 3708 Efficient smalspoortrekker. De trekker wordt vrijwel jaarrond ingezet. Wullems: “Van maart tot november staat hij voor de boomgaardspuit, soms met de grasmaaier ertussen. Maar ik gebruik de MF ook voor wortel snijden, kunstmeststrooien, het poetsen van de zwartstroken en het snipperen van snoeihout.”

Handige bediening

Zijn trekker ziet hij weliswaar als gereedschap maar de fruitteler vindt het wel belangrijk om comfortabel te kunnen werken. Wullems: “De cabine van de MF is mooi geluidsarm en de trekker heeft een prima luchtgeveerde stoel. Ik heb ook voor airco gekozen en er zit een radio in. Dat soort dingen maken het een fijne werkplek.” Tijdens het werk maakt hij ook grif gebruik van een aantal handige bedieningsopties van zijn MF 3708. Zo is de fruitteler zeer enthousiast over de joystick bediening van de transmissie en de hydrauliek. “Dat werkt echt super. Je legt je arm op de steun en je hebt alle belangrijke functies in 1 hendel. Ik was er ook sneller aan gewend dan ik had verwacht.”

Powershift met speedshift

De MF 3708 van Wullems heeft een 24/12 Powershuttlebak met speedshift. Per groep kunnen 8 versnellingen worden geschakeld met de joystick zonder te ontkoppelen. Ook het toerentalgeheugen is een favoriete functie bij veel werkzaamheden en Wullems heeft geen seconde spijt van zijn keuze voor een elektronische hefinrichting. “Die wilde ik er persé op hebben. Vooral bij het maaien en het wortel snijden is het handig. Met een druk op een knop zit je werktuig in de juiste positie.” Twee jaar na de aanschaf is Wullems nog steeds blij met zijn MF 3708 Efficient. “Het is gewoon een fijne degelijke trekker. Ik doe er probleemloos al mijn klussen mee. En met die nieuwe neus ziet de trekker er ook heel gelikt uit.”