Nieuws

Jan Reinier de Jong uit Odoorn over zijn MF 6715 S: “Het is gewoon een goede trekker”

Voor Jan Reinier de Jong is een trekker vooral een praktisch hulpmiddel. De zorg voor zijn gewassen en de dagelijkse bedrijfsvoering vindt hij veel belangrijker. Wel is hij trots op zijn jonge en bijdetijdse machinepark; zijn MF 6715 S past daar prima bij. “Het is gewoon een handige en moderne trekker.”

“Ik ben geen trekkerfreak hoor”, lacht Jan Reinier de Jong aan het begin van het interview. “En ik ben ook geen techneut. Een trekker is voor mij een hulpmiddel. Die moet gewoon goed z’n werk doen.” Op zijn 117 ha grote akkerbouwbedrijf in Odoorn leveren drie MF-trekkers de paardekrachten voor de aandrijving en voortbeweging van zijn machinepark. De jongste is een MF 6715 S met een Dyna-VT variobak; dezelfde traploze transmissie vinden we ook op zijn MF 6614. De oudste van het stel is een MF 6180 met een Dyna-4 Powershift transmissie. “Dat was vroeger de grootste”, blikt De Jong terug. “In 20 jaar tijd zijn we van twee naar drieënhalve pk per hectare gegaan.”

Extra opties
De jongste telg, de MF 6715 S, doet bij De Jong vooral veel werk in de aardappelteelt. Hij wordt ingezet bij het planten, staat voor de rooimachine en, zoals tijdens ons interview, wordt gebruikt bij het loofklappen. “Dan komt de fronthef mooi van pas”, aldus De Jong. “De trekker is in basis-uitvoering eigenlijk al completer dan ik nodig heb. Toch heb ik er bewust een aantal opties bij genomen. De fronthef dus. Maar ook de VT-bak, vanwege het gemak. En ik heb gekozen voor een 50 kilometer uitvoering omdat ik veel percelen op afstand heb. De geveerde vooras hoorde daar standaard bij.” Ook de pneumatische aanhangwagenrem is standaard bij het Efficient uitvoeringsniveau van zijn trekker. Een nuttig accessoire volgens De Jong. “Hij schakelt alleen ook in bij ontkoppelde remmen. Haaks de bocht om met een kipper op de kopakker wordt dan iets uitdagender.”

Bewuste keuze
Jan Reinier is de vierde generatie ‘De Jong’ op het bedrijf. Zijn vader nam het merk MF mee van het ouderlijk bedrijf naar de boerderij van zijn schoonvader. “Eigenlijk is de merkkeuze dus door mijn vader gedaan”, lacht De Jong. “Maar ik voel me er prima bij. De 6715 is inmiddels de 13e MF op dit bedrijf.

Als ik een nieuwe trekker nodig heb, kijk ik echt wel om me heen. En ik rij natuurlijk wel eens op een ander merk bij collega’s. Maar de keuze voor MF is elke keer een bewuste keuze. Ze maken gewoon prima trekkers die technisch goed bij de tijd zijn.” Ook het bedieningsgemak is een troef van MF volgens De Jong. “Dat vind ik niet alleen zelf, maar mijn vader ook. Hij is al op leeftijd maar draait nog vrijwel dagelijks mee in het bedrijf. Mede dankzij de plezierige bediening van de trekker blijft hij het leuk vinden en houdt hij het vol.”

Nuchtere kijk
Zoals gezegd heeft De Jong een nuchtere kijk op trekkers en techniek. “Ik geniet meer van m’n gewassen dan van een loeiende motor”, vat hij bondig samen. “Het is ook niet zo dat ik trots ben op mijn trekkers of specifieke machines. Maar ik ben wel trots op mijn machinepark in z’n geheel; alles is jong, modern en in goede staat.” Zijn MF 6715 S misstaat daar zeker niet. “Het is gewoon een handige moderne trekker waar ik prima mijn werk mee kan doen.”