Nieuws

De haaktandschudder is terug!

Na een afwezigheid van ruim twee jaar zijn de roemruchte haaktandschudders weer te koop in Nederland.

Veeleisende melkveehouders kunnen bij MF dealers terecht voor deze gewasvriendelijke schudders met onnavolgbare capaciteit. De eerste is inmiddels in gebruik genomen door melkveehouder Rene Koot uit Zegveld.

Haaktandschudders maakten tot 2017 deel uit van het programma van Lely Industries. De firma had met die machines een prima reputatie en een flink marktaandeel. Na de overname van de hooibouwdivisie van Lely door het AGCO concern, werden de schudders ondergebracht in het leveringsprogramma van MF als onderdeel van de full-liner strategie.

Hoge capaciteit

Het unieke kenmerk van de haaktandschudder is, hoe kan het ook anders, de vorm van de tanden; die is aan het eind gebogen in de vorm van een haak. Daarnaast is de onderste tand langer dan de bovenste en is elke tandenset onder een hoek aan de rotorarm bevestigd. Samen zorgt dit voor een gewasvriendelijke en schone opname van het gewas, een hoge capaciteit (tot wel 25 % meer dan bij rechte tanden) en een perfecte menging. Doordat de onderste tand langer is (en dus een grotere omtreksnelheid heeft) wordt het onderste nattere materiaal verder weggegooid en komt bovenop het drogere gras te liggen. Een snelle en effectieve droging is het gevolg.

De eigenschappen van een haaktandschudder passen prima bij de moderne ruwvoerwinning waarbij niet alleen gestreefd wordt naar grote oppervlaktes per snede maar ook naar een korte veldperiode en zo weinig mogelijk vervuiling. De haaktandschudders van MF zijn zeer robuust gebouwd en voelen zich in hun element in zware gewassen. De vermogensbehoefte is relatief gering en door de compacte aanbouw geldt dat ook voor het hefvermogen.

Schudder legt het netjes neer

Rene Koot uit Zegveld nam onlangs de eerste nieuwe haaktand schudder van MF in gebruik. In maatschap met zijn ouders heeft hij een melkveebedrijf met ruim 80 koeien en een kleine 40 ha. grasland. Koot heeft inmiddels twee sneden gewerkt met de MF TD 776 XDN en is er prima over te spreken. “Het is een goede machine, hij legt het gras keurig gespreid neer. Ook als je uit het zwad schudt.” Toen Koot ging nadenken over een nieuwe schudder stond al van te voren vast dat het een MF zou worden. “ Wij zijn altijd trouw aan onze MF dealer de Bruin in Bodegraven. Die staan altijd voor ons klaar”, vertelt Koot. Zijn oude schudder kreeg steeds meer speling op de rotoren en verloor om de haverklap tanden. Hij oriënteerde zich aanvankelijk op een ander type maar toen hij de dealer vertelde over de tandbreuk problemen, attendeerde die hem op de X-serie van de MF schudders. De vorm en de bevestiging van de tanden zorgen namelijk voor minder slijtage en minder kans op breuk. “Uiteindelijk bleek ook de werkbreedte van deze machine het beste bij ons bedrijf te passen”, vertelt Rene. Ook de grote rotoren van de schudder spraken hem aan. “Wij maaien meestal een vrij stevig gewas. Met grote rotoren heb je toch wat meer ruimte om het gewas uit elkaar te trekken.”

Met inmiddels zo’n 30 ha ervaring blikt Koot tevreden terug op zijn aankoop. “De machine loopt mooi rustig achter de trekker. En hij trekt het gewas mooi gelijkmatig uit elkaar. Onze vorige schudder maakte vrij veel dikke plukken maar de MF heeft daar geen last van. Die haaktanden geven een prima kering. En ze gaan mooi poetsend over het land.”