Nieuws

De voordelen van ISOBUS ploegbesturing

Voor variabele ploegen met hydraulische snijbreedteverstelling hebben we een ISOBUS ploegbesturing oplossing in huis. Deze ploegbesturing werkt in combinatie met ons MF Guide systeem. Efficiënt en nauwkeurig werken. Ontdek de voordelen.

Voordelen van ISOBUS ploegbesturing

  • Altijd kaarsrecht ploegen
  • Vlakker ploegbeeld
  • Beter zaaibed
  • Bediening gaat via GPS ISOBUS scherm, dus geen extra terminals/kasten nodig!
  • Zeer eenvoudig te bedienen
  • Geschikt voor alle ploegen met hydraulische snijbreedteverstelling
  • Automatisch uitgeren zonder gedoe!
  • Geschikt voor alle AGCO merken met GPS system

Maar hoe werkt ploegbesturing eigenlijk?

Wentelsensor
De ploegbesturing bevat twee sensoren. Een voor het registreren van de richting en een sensor die de werkbreedte van de ploeg meet. De wentelsensor op de wentel cilinder neemt de richting van de ploeg waar. Als de bodem in de rijrichting naar links wordt gelegd, bevindt de wentelcilinder zicht voor de sensor. Er is geen contact in de rijrichting naar rechts.

Potmeter
De verandering in de werkbreedte wordt gemeten door een potmeter. Deze wordt op het niet bewegende deel van het frame van de ploeg gemonteerd. De werkelijke snijbreedte wordt continu bepaald via een kleine stang die verbonden is met het bewegende deel van de variabele ploeg.

ISOBUS
De isobus controller is op de ploeg gemonteerd en via de isobus stekker met de tractor verbonden. De controller ontvangt alle benodigde informatie via de isobus, zoals de positie van de hef, snelheid en afwijking van de AB-lijn. De controller stuurt informatie over de ingesteld werkbreedte en de status van de ploeg naar de Task Controller van de tractor. Op de ploeg wordt een hydraulisch ventiel gebouwd waarmee de isobus controller de snijbreedte van de ploeg aanpast.

Ploegbesturing
De bediening gebeurt via de tractorterminal. Het aantal ploegscharen moet in het instellingmenu worden ingevoerd en de sensoren moeten één keer worden gekalibreerd. In het werkscherm wordt de gewenste werkbreedte ingevoerd en via de start/stop knop rechtsboven word de ploegbesturing geactiveerd/gedeactiveerd.

De ploegbesturing meet de afwijking van de eerder gemaakte AB- of contourlijn van het automatisch stuursysteem. Als de tractor tijdens het rijden in de voor van de lijn afwijkt, wordt de ploeg automatisch smaller of breder ingesteld. Het regelbereik van de ploeg kan worden ingesteld.

De ploegbesturing kan volgens twee programma’s werken, namelijk “standaard” en “uitgeren”. De standaardmodus is geschikt om te ploegen i.c.m. rechte AB-lijnen of contouren. In het programma “uitgeren” kan de ploeg voor geleidelijk worden aangepast. Het programma “uitgeren” is erg handig op niet rechte percelen. Hiervoor hoeft u alleen maar de gewenste AB-lijn aan de andere kant van het veld op te roepen. De ploegbesturing begint dan langzaam de voor vanuit het midden aan te passen aan de nieuwe uitlijning van de AB-lijn. Dit betekent dat elk perceel precies wordt omgeploegd.