Nieuws

Portret gebr. Van Bergeijk: ,, Bewust bezig om goed voor de aarde te zorgen ‘’

Mark van Bergeijk runt samen met zijn broer Rens het loonbedrijf en 125 hectare akkerbouw en zijn bewust bezig om goed voor de aarde te zorgen.

“Vorig jaar vierden we samen met de oude generatie ons 75 jarig jubileum. Wij zijn nu de derde generatie die hier werkt. In 1942 startte mijn opa het bedrijf. Hij kwam uit een gezin van 8 jongens die allemaal op de eigen boerderij terechtkwamen, dat is echt ondernemen! Die passie zit in ons DNA.” Ze begonnen met 50 hectare akkerbouw met een stuk of zeven vaste medewerkers en een aantal seizoen medewerkers. Als eerste loonwerk gingen de mannen met een hengst rond om trekpaarden te dekken. Inmiddels zit van Bergeijk op 125 hectare akkerbouw en is het loonwerk de stabiele factor geworden.

“Door de stabiliteit van het loonwerk hebben we de afgelopen jaren kunnen investeren in onze machines. 20 jaar geleden kochten we onze eerste nieuwe machine. Onze maaidorser was toen “state of the art” dus onze klanten zijn nog steeds tevreden met de technologie die erin zit. Ik hoop hem nog vijf jaar te gebruiken en dan over te stappen naar een jong gebruikte van de nieuwste Ideal. Vanaf 2006 hebben we hier de eerste MF 7495 Vario aangeschaft waarmee we mede de groei, omzet en efficiëntie van vandaag hebben bewerkstelligd. We konden al snel 4 van deze trekkers aanschaffen waarmee de werksnelheid en productiviteit omhoog schoot.”

In januari is Bergeijk gestart met een app om onderhoud en werkzaamheden te registreren. “Ik zette dit voorheen altijd wel in een spreadsheet en als ik tijd over had noteerde ik ook de kosten erachter, maar ik heb het nog niet per trekker in beeld. Echter is dit wel iets waar we naar streven. Daarnaast is big data een thema wat momenteel veelbesproken is. Ik denk dat wij redelijk voorop lopen wanneer je kijkt naar het meten van gewassen. De gemiddelde Nederlandse akkerbouwer was al precisielandbouwer, want hij kent zijn grond. Die deden al handmatig daar meer of daar minder. Wij zitten in de traditionele akkerbouwgewassen: aardappelen, bieten en graan. En die gewassen telen wij zo goedkoop mogelijk. Alles wat je aan tijd extra eraan besteedt is maar de vraag of het eruit komt. Heb je andere gewassen in de grond dan is het weer een ander verhaal. Daarnaast zitten wij op kleigrond wat een rustigere uitwisseling van mineralen, bodemleven en vocht heeft.”

“Als ondernemer ben ik altijd druk in mijn hoofd met mogelijkheden om efficiënter en duurzamer te werken. Zo zijn we ook aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik – je kan het zien als een soort studieclubje met bedrijven uit de regio waarbij we continue bekijken of hetgeen je doet duurzaam is of dat het ook anders kan. Ik heb als droom dat we minder chemie nodig hebben. Met kunstmest is dat voor 90% gelukt. We zijn bewust bezig om goed voor de aarde te zorgen.”

“De gemiddelde Nederlandse akkerbouwer was al precisielandbouwer, want hij kent zijn grond”